Novinky ze Svazu Čechů

Nová pravidla financování představena Besedám

30. listopadu 2016 zorganizoval poslanec Vladimír Bílek pro české besedy seminář o metodologii a kritériích Rady pro národnostní menšiny RCH. Přednášeli Tibor Varga a Branka Baksová. Přítomni byli po dvou představitelích z většiny Besed a několik představitelů z blízkých matic slovenských. Před seminářem se sešli členové správní rady, aby schválili poslancův operativní plán spolupráce s chorvatskou vládou a rozdělení finančních prostředků z Úřadu pro lidská práva.

Velvyslanec Zavázal poprvé v Daruvaru

30. listopadu 2016 Daruvar poprvé navštívil nový český velvyslanec, Jeho excelence Vladimír Zavázal s chotí v doprovodu konzula Miroslava Kolatka. V městské radnici se setkal se starostou města Daliborem Rohlíkem a spolupracovníky. Ve Svazu Čechů ho předsedkyně L. Stráníková seznámila s dějinami a životem české menšiny, a zdůraznila tři základní pilíře její budoucnosti: školství, vydavatelství a kulturu. O českém školství mluvili ředitelé škol a školek Marie Válková, Zdena Kutilová, Gordana Tomášková a Jaromír Vrabec, o kulturních akcích Svazu místopředsedkyně Svazu Anna Marie Štrumlová Tučková, o menšinovém nakladatelství Jednota ředitelka Lidije Dujmenovićová. Místožupanka Táňa Novotná Golubićová pozvala velvyslance na návštěvu sídla Bjelovarsko-bilogorského županství. Velvyslanec potom navštívil českou mateřskou školku Ferda Mravenec a základní školu Komenského, kde školám symbolicky předal dar Československého ústavu zahraničního, výtvarné a didaktické potřeby.

• Společné plánování

29. listopadu 2016 poslanec Vladimír Bílek a česká část jeho rady (předsedkyně a místopředsedové Svazu, ředitelé institucí a předseda koordinace českých rad) vytvořili operační plán spolupráce poslance s chorvatskou vládou, do kterého je zahrnuta řada projektů, přání a potřeb menšiny, od kapitální investice, kterou je přístavba školy a školky v Daruvaru a rekreačního střediska ve Tkonu, až po drobné potřeby jednotlivých spolků.

Představili projekt Paměť národa

29. listopadu 2016 představily Barbora Šabachová a Kristýna Bardová z ČR neziskovou společnost Post Bellum, která se zabývá zaznamenáváním a archivací pamětníků významných událostí a řídí projekt Paměť národa. Mezi krajany několik pamětníků natočil Luděk Korbel. Zaujal i projekt Příběhy našich sousedů, do kterého se zapojují žáci a středoškolští studenti. Mezi posluchači byli i pamětníci, jejichž vzpomínky budou vbrzku součástí databáze na webových stránkách Paměť národa.

• Rada pro národnostní menšiny změnila kritéria financování

28. listopadu 2016 uspořádala Rada pro národnostní menšiny RCH v Novinářském domě v Záhřebu seminář o nových kritériích a metodologii, podle kterých bude přidělovat finanční prostředky na programy spolků a institucí národnostních menšin. Přednášeli předseda Rady Aleksandar Tolnauer, Tibor Varga z odborné služby Rady a představitelka Ministerstva financí RCH. Přítomni byli představitelé všech národnostních svazů, které se financují prostřednictvím rady, své zástupce měl i Svaz Čechů.

Večer národnostních menšin v Bjelovaru

26. listopadu 2016 se v Bjelovaru podesáté konal Večer národnostních menšin, který společně s městem organizuje Česká obec Bjelovar, poprvé s finanční podporou Rady pro národnostní menšiny RCH prostřednictvím Svazu Čechů. V programu účinkovaly folklorní soubory české (Bjelovar), slovenské (Našički Markovac), bosácké, maďarské, romské, ruské a ukrajinské srbské, jako host vystoupil i chorvatský spolek. Před programem nabídly zúčastněné spolky ve vstupní hale k ochutnání speciality své národní kuchyně. Mezi hosty byla velvyslankyně Srbska Mira Nikolićová, první tajemník velvyslanectví ČR Juraj Varga, atašé v maďarském velvyslanectví Adam Novak, delegace albánského okresu Berata, předseda Rady pro národnostní menšiny Aleksandar Tolnauer, poslanci v chorvatském parlamentu Robert Jankovics a Miro Totgergeli, předsedkyně Svazu Čechů Libuše Stráníková a mnozí další. VÍCE V JEDNOTĚ

Kalendář akcí Svazu Čechů v RCH v roce 2016

Kulturní akce (kulturne manifestacije)