Novinky ze Svazu Čechů

Divadelní rada o semináři a přehlídce

21. září 2016 jednala divadelní rada pod vedením předsedkyně Světlušky Prokopićové o divadelním semináři a divadelní přehlídce. Divadelní seminář se bude konat 11. a 12. listopadu v Daruvaru a povedou ho Helena a Jaroslav Vondruškovi. Bylo určeno datum konání divadelní přehlídky: 24. a 25. března 2017. Bude na ni pozván selektor Chorvatského sněmu kultury.

Konference o české diaspoře

19. a 20. září 2016 se v Praze konala mezinárodní konference „Diaspora jako partner mateřského státu“, kterou pořádala Stálá komise Senátu Parlamentu ČR pro krajany žijící v zahraničí ve spolupráci s Akademií věd ČR a Českou školou bez hranic, pod záštitou 1. místopředsedy Senátu MUDr. Přemysla Sobotky. Cílem konference bylo zjistit, co Česká republika dělá pro krajany, zejména pro jejich snadnější návrat do vlasti, k otázce se vyjádřili předseda Komise Tomáš Grulich, zvláštní zmocněnec pro krajany MZV ČR Jaroslav Kantůrek, představitelé Etnologického ústavu a jednotlivých ministerstev, velvyslanec Izraele, vědečtí pracovníci z Irska, Francie a Austrálie. Bylo konstatováno, že je nutné, aby i ČR podobně jako jiné státy měla jednu instituci, která by se krajanům věnovala.
    Na konferenci byly předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku Libuše Stráníková a poradkyně pro české školy v Chorvatsku Jitka Staňová Brdarová.

V Rijece začaly 15. krajanské zpěvánky

17. září 2016 proběhla v Rijece první část 15. krajanských zpěvánek. Společně se Svazem Čechů je pořádala Česká beseda Rijeka pod záštitou Rady pro národnostní menšiny, města Rijeka a Primorsko-goranského županství. Vystoupily pěvecké skupiny Českých besed Bjeliševec, Kaptol, Nová Hradiška, Prekopakda, Rijeka, Sisak, Verovice a Záhřeb. Jménem Svazu byl přítomen místopředseda Jiří Bahník. Další části Zpěvánek se budou konat 15. října a 19. listopadu. Více v Jednotě

Vladimír Bílek potřetí poslancem

11. září 2016 proběhly mimořádné volby do chorvatského parlamentu. Voliči české a slovenské národnosti volili nového poslance mezi dvěma kandidáty. Poslancem za českou a slovenskou menšinu byl s velkou převahou (84,43 % všech, kteří volili na menšinové listině) potřetí zvolen Vladimír Bílek.

Den české kultury na Strmci

11. září 2016 uspořádala Česká beseda Nová Hradiška a okolí Den české kultury, nazvaný Píseň a slovo na Strmci. Kromě pěvecké, recitátorské a tvůrčí besední sekce vystoupili hosté, Matice důchodců Zlatne godine z Nové Hradišky a srbský spolek Prosvjeta z Okučan. Před programem proběhla i výtvarná dílka.
    Byla to druhá část Dne české kultury novohradišské Besedy – první proběhla koncem srpna na novohradišském korze. Svaz Čechů zastupoval tajemník Ivan Vrbický.     Více v Jednotě

Kalendář akcí Svazu Čechů v RCH v roce 2016

Kulturní akce (kulturne manifestacije)

• Setkání učitelů – 22. ledna – Daruvar