Vydavatelská činnost

• Novinově vydavatelská instituce Jednota

Český tisk v Chorvatsku vznikl dříve než české školy a měl velký podíl na jejich zakládání a na rozvíjení menšinového školství a krajanského kulturního života vůbec.
    První noviny v českém jazyce začaly v Záhřebu vycházet už v roce 1911, ale cestu ke čtenářům na krajanském venkově, a tam žilo nejvíc Čechů, našel až v roce 1922 týdeník Jugoslávští Čechoslováci, který až do jejich zastavení v roce 1941 pravidelně vycházel v Daruvaru.
       Na tradici Jugoslávských Čechoslováků navázal v roce 1946 týdeník Jednota jako informační orgán tehdejšího Československého svazu. V roce 1965 vznikla samostatná Novinově vydavatelská instituce Jednota, která kromě týdeníku vydává řadu dalších publikací...
       Týdeník Jednota informuje o činnosti Svazu Čechů, krajanských škol a spolků, ale i o životě obyčejných lidí, krajanů. Krajanské hnutí prožívá po domovinské válce v devadesátých letech silnou obrodu, takže stránky Jednoty často nestačí na to, aby byly zachyceny všechny aktivity krajanů. Jednota se zároveň snaží nabídnout čtenářům různorodou škálu témat, protože je v mnoha případech jediným českým tiskem, který se krajanům v Chorvatsku dostává do rukou. Poněvadž našim čtenářům nejsou běžně dostupné informace o událostech v České republice, využívá Jednota také zpráv z internetového portálu Radia Prahy.
      Součástí Jednoty je literární příloha Studnice (1961), která dvakrát ročně dává krajanským autorům možnost publikovat své práce.
    Měsíčník Dětský koutek (1928) byl původně příloha pro děti v Jugoslávských Čechoslovácích. Vzhledem k tomu, že ve dvacátých letech minulého století v Chorvatsku vznikaly české školy, dostal Dětský koutek zvláštní úkol – stal se náhradní, a dlouho jedinou, čítankou. Mnozí krajanští autoři v něm začínali publikovat. Český Dětský koutek je nejstarším časopisem pro děti v Chorvatsku.
       Český lidový kalendář (1953) vychází jednou ročně, uveřejňí se v něm literární práce krajanů, paměti a vzpomínky a přehled činnosti Svazu a všech spolků a škol.
       Ve sborníku Přehledkulturních a historických, literárních a školských otázek (1962), se uveřejňují studie související s krajanským životem a vzájemnými česko-chorvatskými vztahy.
       Kromě těchto pravidelných tiskovin, které jsou financovány Radou pro národnostní menšiny RCH, vydává Jednota další edice:
       V Knihovně krajanské tvorby vyšlo ?? titulů včetně antologie Domov má jméno Daruvar, která podrobně mapuje minulost i přítomnost krajanské literární tvorby.
       Knihovnička Jaro obsahuje ilustrované knihy pro děti, doposud vyšlo ?? svazků.
       Početné jsou různé historické a etnografické studie a vzpomínkové texty, které se od roku ?? zařazují do edice Svědectví.
       Zvláštní kapitolou vydavatelské činnosti jsou učebnice pro české školy, které plně financuje Ministerstvo vědy, vzdělávání a sportu RCH.
       Rada pro národnostní menšiny RCH financuje činnost Jednoty ze 70 %, ostatní se zajišťuje z předplatného, z reklam a donací.

Novinově vydavatelská instituce Jednota
    Adresa: Trg kralja Tomislava 7,  43 500 Daruvar